Madártej
Hozzávalók:
18 dl tej 15 dkg cukor 6 db tojás 1,5 teáskanál rizsliszt 1 rúd vanília csipetnyi sóElkészítés: A tojásfehérjékből 5 dkg cukorral kemény habot verünk. Egy liter tejet felforralunk, majd a habból vizes evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk bele. Egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni! Lassú tűzön főzzük, s ha félig már „megszilárdultak”, óvatosan átfordítjuk.
Amikor kész, kiszedjük és félretesszük.
Ezután hozzáöntjük a tejhez a maradék tejet, teszünk bele egy (2-3 darabra tört) rúd vaníliát, egy csipetnyi sót, majd felforraljuk. A tojások sárgáját eldolgozzuk a maradék cukorral, és 1-2 teáskanálnyi rizsliszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával felhígítjuk, és lassan belecsurgatjuk a tejbe. Kevergetve főzzük, míg kissé be nem sűrűsödik. Nem szabad forrnia a tejnek! Ekkor félrehúzzuk, és kiszedjük belőle a vaníliát. Belekeverünk egy pici vajdarabot, ettől fényesebb lesz.
A kész madártejet üvegtálba öntjük, rátesszük a habokat, megszórjuk mazsolával vagy csokireszelékkel, s a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk.
Jó étvágyat!