Madártej

Hozzávalók:

18 dl tej
15 dkg cukor
6 db tojás
1,5 teáskanál rizsliszt
1 rúd vanília
csipetnyi só
Elkészítés:
A tojásfehérjékből 5 dkg cukorral kemény habot verünk. Egy liter tejet felforralunk, majd a habból vizes evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk bele. Egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni! Lassú tűzön főzzük, s ha félig már „megszilárdultak”, óvatosan átfordítjuk.
Amikor kész, kiszedjük és félretesszük.

Ezután hozzáöntjük a tejhez a maradék tejet, teszünk bele egy (2-3 darabra tört) rúd vaníliát, egy csipetnyi sót, majd felforraljuk. A tojások sárgáját eldolgozzuk a maradék cukorral, és 1-2 teáskanálnyi rizsliszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával felhígítjuk, és lassan belecsurgatjuk a tejbe. Kevergetve főzzük, míg kissé be nem sűrűsödik. Nem szabad forrnia a tejnek! Ekkor félrehúzzuk, és kiszedjük belőle a vaníliát. Belekeverünk egy pici vajdarabot, ettől fényesebb lesz.

A kész madártejet üvegtálba öntjük, rátesszük a habokat, megszórjuk mazsolával vagy csokireszelékkel, s a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk.

Jó étvágyat!


Leave a Reply


hét + = 16

Itthun.hu Toplista Toplista