Egyszerű almás pite

 

Hozzávalók
Tésztához:

25 dkg margarin
40 dkgliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl

Töltelékhez:
2 kg alma
fahéj/ízlés szerint/
2 csomag vaníliás cukor

A margarint a lisztben elmorzsoljuk, a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk.Két részre osztjuk, az egyik részt nagyobbra hagyjuk, ez a pite alja, míg a másik rész egy kicsivel kisebb, ez a teteje. Amíg pihen, az almák magházát kivágjuk, meghámozzuk, reszelőn lereszeljük. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazunk, vagy sütőpapírt rakunk bele. A sütőt előmelegítjük. A nagyobb részt lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújuk, majd a tepsibe egyengetjük. Vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával, majd jöhet bele kinyomkodott reszelt alma. Szépen elsímitjuk az alján, megszórjuk a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második rész, ezt is hasonlóméretűre nyújtjuk, a félkész süti tetejére tesszük. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkáljuk, felvert tojássárgával megkenjük és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje világosbarna színű lesz és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.


Leave a Reply


8 − = négy

Itthun.hu Toplista Toplista