Fonott kalács
Hozzávalók ( két kalácshoz):
1/2 pohár olaj 2 pohár meleg víz 2 dkg élesztő 2 kk só 7 pohár liszt (2,5 dl/pohár) 1/2 pohár cukor 3 db tojás 1 tojássárga a kenéshez egy kevés mák a tetejére Elkészítés: A folyékony hozzávalókat elkeverjük az elmorzsolt élesztővel, majd a száraz hozzávalókhoz öntjük. Alaposan megdagasztjuk, majd meleg helyen kelni hagyjuk 40 percen át. Két részre osztjuk a tésztát, ezután részenként még hatra. Hosszú hurkákat sodrunk belőlük, majd hatot-hatot összefonunk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben még fél órán át kelesztjük, aztán 180 fokon fél óra alatt megsütjük. 5 perccel azelőtt, hogy készre sült, megkenjük tojássárgájával és megszórjuk mákkal és visszatesszük a sütőbe. Sok sikert!