Farsangi fánk
Hozzávalók:
40 dkg liszt
csipet só 5 dkg vaj olaj porcukor 2 tojássárgája
2 dkg élesztő 5 dkg cukor baracklekvár |
Elkészítés:
Az élesztőből kevés langyos, cukros tejjel kovászt készítünk. A lisztet egy nagy tálba tesszük és a megkelt kovászt a közepébe tesszük. Ezt az egészet összekeverjük a tojások sárgájával, a vajjal, a cukorral, egy csipet sóval, és annyi langyos tejjel, hogy kemény tésztát kapjunk. Addig dagasszuk, hogy a tészta hólyagos legyen. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyre tesszük. Hagyjuk kelni, míg duplájára nem nő a tészta, majd lisztezett deszkára borítva inkább kihúzzuk, mint kinyújtjuk. Lisztezett fánkszaggatóval fánkokat szúrunk ki belőle, és ezeket meleg helyen még fél órán át pihentetjük. Bő, forró olajban sütjük előbb letakarva, majd megfordítva már fedő nélkül. Porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.
Sok sikert!
|