Bejgli (diós, mákos)
Hozzávalók:
60 dkg liszt 25 dkg margarin 3 tojássárgája 2 dkg élesztő 1,5 dl tejföl 2 dkg cukor kevés só Diótöltelék: 20 dkg dió 20 dkg cukor 1 csomag vaníliáscukor fél dl tej 5 dkg mazsola Máktöltelék: 20 dkg mák 20 dkg cukor fél citrom reszelt héja 1,5 dl víz 5 dkg mazsolaElkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd beletesszük a többi hozzávalót és összegyúrjuk. A tésztát elkészítjük a sütést megelőző napon. És hűtőszekrényben tároljuk. Elkészítjük a tölteléket. Mák-, és diótölteléknél azonos módon a megadott folyadék mennyiséggel a cukrot felforraljuk, beleadjuk az ízesítőket, majd a mákot és a diót. Összekeverjük, és azonnal levesszük a tűzről. Hűlni hagyjuk.
A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, gyúrótáblán 5 mm vastagságú téglalapra nyújtjuk. Belekenjük a mák-, illetve diótölteléket, rászórjuk az előzőleg jól megmosott mazsolát és feltekerjük. A tekercsek tetejét megkenjük felvert tojással, majd félretesszük. Kicsi állás után, felvert tojásfehérjével kenjük át, majd hideg helyen állni hagyjuk. Mikor a fehérje is teljesen megszáradt, villával megszurkáljuk és középmeleg sütőben kb. 40 percig sütjük. Sok sikert!:)
ellenőrizni kell:)
Mit?Miért?